kenal pasti orang berbohong





Korang mesti pernah rasa kurang yakin dengan jawapan member-member atau kekasih korang..and sometime korang rase dieorang ada sembunyikan sesuatu daripada korang..sebagai manusia biasa..kita jugak perlu berhati-hati dengan member yang suka menipu....

BAGAIMANA????..

korang just perlu lihat and amati sahaja tingkah laku nya..

TANGAN

Tangan kelihatan banyak bergerak contohnya memegang sesuatu..menggosok-gosok tangan..menggosok hidung atau menutup mulut...tanpa disedari..member korang yang berbohong tu akan meletakkan benda seperti cawan,gelas,kertas atau pen atau apa sahaja benda sebagai pembatas..lebih ketara apabila dia cuba mengubah topik perbualan..jika eksperasinya kelihatan tenang dan lega..beerti dia sedang berbohong..tapi..jika dia kembali ke topic asal..bermakna dia berkata jujur..


NADA SUARA

Nada suara juga mampu memberikan tanda member korang sedang berbohong..apabila nada suaranya tidak tersusun..sekejap tinggi..sekejap rendah..malah badannya kelihatan kaku..begitu juga pada bahagian dahi dan bibir..


TUBUH

sekiranya member korang kelihatan berpeluh walaupun cuaca dan keadaan di tempat tu tak panas..nafasnya kelihatan berat dan kelihatan mengelabah..


MATA

selepas korang menanyakan soalan..kemudian dia menjawab..sekiranya bola mata member korang tu bergerak ke arah kiri..kemungkinan besar jawapannya itu jujur dan benar..sedangkan apabila bola matanya bergerak ke arah kanan..kemungkinan dia sedang berbohong..ini kerana..bahagian otak kiri berfungsi sebagai auditory memory..manakala otak kanan pula untuk kreativiti..maka apabila bola mata ia ke kiri..bermakna dia sedang berusaha untuk mengigatinya..dan jika bola matanya ke arah kanan yang memberi maksud dia sedang menyusun atau mengambarkan sesuatu sebagai jawapan yang lain..hal ini kerana bahagian kretivitinya sedang berkerja untuk mengarang alasan ataupun mereka cerita bohong..

3 comments:

  1. Kan best kalau dalam hidup ni takde penipu kan kan kan? hehe :-)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete